Advances in Clinical and Experimental Medicine

Title abbreviation: Adv Clin Exp Med
JCR Impact Factor (IF) – 2.1
5-Year Impact Factor – 2.2
Scopus CiteScore – 3.4 (CiteScore Tracker 3.7)
Index Copernicus  – 161.11; MNiSW – 70 pts

ISSN 1899–5276 (print)
ISSN 2451-2680 (online)
Periodicity – monthly

Download original text (EN)

Advances in Clinical and Experimental Medicine

2009, vol. 18, nr 4, July-August, p. 329–335

Publication type: original article

Language: English

Antioxidant Activity of Hydrolyzed and Non−Hydrolyzed Extracts of the Inflorescence of Linden (Tiliae inflorescentia)

Aktywność przeciwutleniająca hydrolizowanych i niehydrolizowanych wyciągów z kwiatostanów lipy (Tiliae inflorescentia)

Zbigniew Sroka1,, Justyna Bełz1,

1 Department of Pharmacognosy, Wrocław Medical University, Poland

Abstract

Background. Dry extracts of linden tree inflorescence modified by alkaline degradation (L3) and enzymatic hydrolysis of the glycosidic moiety (L4) as well as unmodified ethyl acetate (L2) and crude methanol (L1) extracts were investigated for their phenolic compound content and antioxidant activity.
Objectives. The aim was to examine whether modification of extracts of the inflorescence of linden by alkaline degradation or enzymatic hydrolysis influences the antioxidant properties of the extracts and the phenolic compounds present in them. An original method for calculating antioxidant activity was used with a defined antioxidant activity unit.
Material and Methods. The amount of phenolic compounds in the extracts was determined by liquid chromatography (HPLC). The antioxidant activity of the extracts was investigated by comparing the level of thiobarbituric acid−reactive substances in the presence of extract and in a control sample without extract.
Results. The highest number of antioxidant units (TAU535/mg) per 1 mg of extract was observed for the non−hydrolyzed ethyl acetate extract (L2) and lowest for the crude methanol (L1) extract. The highest number of TAU535/ph units per 1 mg of phenolic compounds was in the extract hydrolyzed under alkaline conditions (L3) and the lowest in the enzymatically hydrolyzed extract (L4).
Conclusion. Alkaline degradation of glycosides (but not enzymatic hydrolysis) leading to an increased concentration of aglycones enhanced the antioxidant activity of the extracts and the antioxidant efficiency of phenolic compounds.

Streszczenie

Wprowadzenie. Suche wyciągi: zmodyfikowany za pomocą degradacji alkalicznej (L3) i hydrolizy enzymatycznej części cukrowej (L4), a także niezmodyfikowany wyciąg do octanu etylu (wyciąg octanowy) (L2) i wyjściowy wyciąg metanolowy (L1), otrzymane z kwiatostanów lipy, zostały zbadane pod względem zawartości związków fenolowych i aktywności przeciwutleniającej.
Cel pracy. Określenie, czy modyfikacja wyciągów z kwiatostanów lipy za pomocą degradacji alkalicznej lub hydrolizy enzymatycznej wpłynie na przeciwutleniające właściwości wyciągów oraz związków fenolowych zawartych w tych wyciągach. W pracy zastosowano oryginalny sposób obliczania aktywności przeciwutleniającej za pomocą zdefiniowanej jednostki aktywności przeciwutleniającej.
Materiał i metody. Ilość związków fenolowych w wyciągach oznaczono metodą chromatografii cieczowej HPLC. Aktywność przeciwutleniającą wyciągów badano, porównując stężenie substancji reagujących z kwasem tiobarbiturowym w obecności wyciągów i w próbach kontrolnych (bez wyciągów).
Wyniki. Najwięcej jednostek (TAU535/mg) obliczono dla 1 mg niehydrolizowanego wyciągu octanowego (L2), a najmniej dla 1 mg wyjściowego wyciągu metanolowego (L1). Najwięcej jednostek TAU535/ph obliczono dla 1 mg związków fenolowych w wyciągu octanowym poddanym degradacji alkalicznej (L3), a najmniej dla 1 mg związków fenolowych w wyciągu octanowym poddanym hydrolizie enzymatycznej (L4).
Wnioski. Można stwierdzić, że alkaliczna degradacja glikozydów (nie enzymatyczna hydroliza) prowadząca do wzrostu stężenia aglikonów prowadzi do zwiększenia przeciwutleniającej aktywności wyciągów i przeciwutleniającej skuteczności związków fenolowych.

Key words

Tiliae inflorescentia, linden extracts, lime extracts, antioxidant activity, phenolic compounds

Słowa kluczowe

Tiliae inflorescentia, wyciągi z lipy, aktywność przeciwutleniająca, związki fenolowe

References (24)

  1. Wichtl M: Tiliae Flos. Lime flower. In: Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals. Ed.: Wichtl M, Medpharm, Scientific Publishers Stuttgart, CRC Press London, New York 2004, 611–613.
  2. Behrens A, Maie N, Knicker H, Kogel−Knabner I: MALDI−TOF mass spectrometry and PSD fragmentation as means for the analysis of condensed tannins in plant leaves and needles. Phytochemistry 2003, 62, 1159–1170.
  3. Toker G, Aslam M, Zesilada E, Memisolu M, Ito S: Comparative evaluation of the flavonoid content in officinal Tiliae flos and Turkish lime species for quality assessment. J Pharm Biomed Anal 2001, 26, 111–121.
  4. Czygan FC: Linden (Tilia spec.) – Linden flowers. Z Phytoter 1997, 18, 242–246.
  5. Kunsch C, Sikorski JA, Sundell CL: Oxidative stress and the use of antioxidants for the treatment of rheumatoid arthritis. Curr Med Chem Immun Endoc Metab Agents 2005, 5, 249–258.
  6. Childs EW, Udobi KF, Wood JG, Hunter FA, Smalley DM, Cheung LY: In vivo visualization of reactive oxidants and leukocyte−endothelial adherence following hemorrhagic shock. Shock 2002, 18, 423–427.
  7. Akhileshwar V, Patel SP, Katyare SS: Diabetic cardiomyopathy and reactive oxygen species (ROS) related parameters in male and female rats: A comparative study. Indian J Clin Biochem 2007, 22, 84–90.
  8. Cowley EA, Linsdell P: Oxidant stress stimulates anion secretion from human airway epithelial cell line Calu−3: Implications for cystic fibrosis lung disease. J Physiol 2002, 543, 201–209.
  9. Halliwell B, Gutteridge JMC: Free radicals, other reactive species and disease. In: Free Radicals in Biology and Medicine. Eds. Halliwell B, Gutteridge JMC, Oxford University Press, Oxford, New York 1999, 617–783.
  10. Henrotin YE, Bruckner P, Pujol JP: The role of reactive oxygen species in homeostasis and degradation of cartilage. Osteoarthr Cartilage 2003, 11, 747–755.
  11. Hogg N: Free radicals in disease. Semin Reprod Endocrinol 1998, 16, 241–248.
  12. Mishra KP: Cell membrane oxidative damage induced by gamma−radiation and apoptotic sensitivity. J Environ Pathol Toxicol Oncol 2004, 23, 61–66.
  13. Briganti S, Picardo M: Antioxidant activity, lipid peroxidation and skin diseases. What’s new. J Eur Acad Dermatol 2003, 17, 663–669.
  14. Bergamini CM, Gambetti S, Dondi A, Cervellati C: Oxygen, reactive oxygen species and tissue damage. Curr Pharm Des 2004, 10, 1611–1626.
  15. Kang DH: Oxidative stress, DNA damage, and breast cancer. AACN Clin 2002, 13, 540–549.
  16. Gohil K, Packer L: Bioflavonoid−rich botanical extracts show antioxidant and gene regulatory activity. Ann NY Acad Sci 2002, 957, 70–77.
  17. Sastre J, Lloret A, Borras C, Pereda J, Garcia−Sala D, Droy−Lefaix MT, Pallardo FV, Vina J: Ginkgo biloba extract EGb 761 protects against mitochondrial ageing in the brain and in the liver. Cell Mol Biol 2002, 48, 685–692.
  18. Oszmiański J, Ramos T, Bourzeix M: Fractionation of phenolic compounds in red wine. Am J Enol Viticult 1988, 39, 259–263.
  19. Buege JA, Aust SD: Microsomal lipid peroxidation. Method Enzymol 1978, 52C, 302–310.
  20. Sroka Z, Gola M, Rządkowska−Bodalska H: Antioxidative activity of Uve ursi folium, Tiliae inflorescentia and Coffeae semen water extracts. Herba Pol 2000, 46, 24–28.
  21. Burda S, Oleszek W: Antioxidant and antiradical activities of flavonoids. J Agric Food Chem 2001, 49, 2774–2779.
  22. Rice−Evans CA, Miller JM, Paganga G: Structure−antioxidant activity relationship of flavonoids and phenolic acids. Free Radic Biol Med 1996, 20, 933–956.
  23. Sroka Z, Kuta I, Cisowski W, Dryś A: Antiradical activity of hydrolyzed and non−hydrolyzed extracts from Helichrysi inflorescentia and its phenolic contents. Z Naturforsch 2004, 59c, 363–367.
  24. Sroka Z: The screening analysis of antiradical activity of some plant extracts. Postępy Hig Med Dosw 2006, 60, 563–570.